De jeugdgezondheidszorg in een notendop

Iedere ouder maakt zich weleens zorgen om zijn kind. Driftbuien, bedplassen, moeite met eten of rare vlekjes … Soms weet je het gewoon even niet meer. Dan is het fijn om een deskundige in de buurt te hebben. Iemand bij wie je snel even langs kunt, of die je kunt bellen als dat nodig is. Zo iemand is er. De mensen van CJG Nissewaard staan voor je klaar en denken graag met je mee. Petra van den Hoek is manager jeugdgezondheidszorg (JGZ). Zij vertelt wat je van haar team kunt verwachten.

Ouders en jongeren kunnen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Hier hebben zij toegang tot alle specialisten van de netwerkorganisatie CJG Nissewaard. “De meeste medische en opvoedkundige vragen komen terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Bijvoorbeeld als je twijfelt over het zicht van je kind, als je baby zonder aanwijsbare reden veel huilt of als er problemen zijn met slapen of eten. Je krijgt dan een jeugdverpleegkundige of een jeugdarts te spreken, of iemand van het opvoedbureau”, vertelt Petra. “Zij hebben door hun ervaring en deskundigheid vaak ideeën waar ouders zelf niet aan hadden gedacht. Soms is even binnenlopen tijdens het inloopspreekuur of een telefoontje plegen al genoeg.”

Goede samenwerking
De jeugdgezondheidszorg werkt nauw samen met de andere partijen binnen CJG Nissewaard. “Zo helpen we ouders vanuit verschillende invalshoeken”, vertelt Petra. “Als een kind bijvoorbeeld veel hoofdpijn heeft, kijken we naast medische oorzaken ook naar andere factoren. Misschien heeft een kind wel stress door het leren, of wordt het gepest in de schoolbus. Als ouders het goed vinden, kunnen we dan schakelen met de schoolmaatschappelijk werker. En soms is de hulp van het jeugdondersteuningsteam (JOT) nodig. Daar zitten naast de jeugdverpleegkundige ook andere professionals in. Zo springen we samen in op wat een kind écht nodig heeft om zich weer normaal en goed te voelen.”

Zelf stevig verder
Het is fijn om deskundige ondersteuning binnen handbereik te hebben, maar het is nóg fijner als dat niet nodig is. “Ons doel is dat ouders en kinderen weer snel de draad oppakken. Helemaal zelf of met vertrouwde mensen in de omgeving. Als een kind buikpijn heeft omdat het alleen naar huis moet lopen, kan opa misschien voortaan meewandelen”, geeft Petra als voorbeeld. “Zo simpel kan het zijn, maar je moet het wel even zien. Daarbij helpen wij graag.”

Ook vragen?
Bel voor al je vragen over opvoeden en opgroeien met 0181-23 71 00. Of kom langs op een van de CJG-locaties tijdens het inloopspreekuur voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.