De jeugdverpleegkundige geeft raad en bevestiging

“Als mijn advies niet past in de thuissituatie, zoeken we naar wat wél werkt.” Dat is de inslag van jeugdverpleegkundige Norma Witholt en haar collega’s. Samen houden zij zich dagelijks bezig met de ontwikkeling en gezondheid van kinderen in de gemeente Nissewaard. Dat levert praktische en deskundige adviezen op voor ouders. En dat niet alleen. Waar ze kan deelt de jeugdverpleegkundige ook graag geruststelling uit. Norma: “Soms moeten ouders even horen dat ze het goed doen.”

Er zijn verschillende jeugdverpleegkundigen, voor verschillende leeftijdsgroepen. In totaal van 0 tot 19 jaar. Als jeugdverpleegkundige voor de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar, begint Norma’s werk vlak na de geboorte van een kind. “Een paar dagen na de bevalling kom ik bij ouders thuis kennismaken. Hoe gaat het nu? Hoe was de bevalling? Hebben jullie al vragen? Verder vertel ik alvast iets over het Rijksvaccinatieprogramma en alle andere zaken waarvoor ouders bij ons terechtkunnen”, vertelt Norma. Na dit eerste huisbezoek zien ouders en kinderen haar vooral veel op het consultatiebureau tijdens de standaardcontactmomenten. Maar je komt haar ook tegen op het kinderdagverblijf, bij de peuterspeelzaal, of bij de BSO. “Er is veel samenwerking”, licht Norma toe. “En mijn collega’s die met oudere kinderen werken, vind je bijvoorbeeld op de basis- of middelbare school.”

Al eens gedacht aan … ?
Als ouders een vraag hebben over de gezondheid, opvoeding of verzorging van hun kind, kunnen ze een afspraak maken of het inloopspreekuur bezoeken. Bijvoorbeeld als een baby veel last heeft van buikkrampjes. “Als ouders flesvoeding geven, vraag ik altijd of ze de fles schudden voor het voeden. Vaak zit daar het euvel: de luchtbelletjes geven darmkrampjes. En zo zijn er veel mogelijke oplossingen waar ouders zelf vaak niet bij stilstaan”, weet Norma. Voor puur medische expertise kan zij ook de jeugdarts van het CJG inschakelen. “En soms verwijzen we door naar bijvoorbeeld een huisarts, kinderarts of KNO-arts. We bellen ouders dan altijd nog even op: is het probleem nu opgelost of kunnen wij nog iets betekenen?”

Praktisch en reëel
Ondanks haar deskundigheid, wil Norma nooit belerend overkomen. “Ik probeer altijd praktisch mee te denken en reëel te zijn”, verzekert ze. “Ook als het gaat om zaken die eigenlijk ‘niet mogen’. Soms vraagt de situatie om een oplossing die niet in de boekjes staat, maar die prima werkt. Ouders vragen dan vaak ‘doe ik het fout?’ Vooral als het gaat om de beruchte nee-fase en moeilijkheden met eten. Gelukkig is er meestal helemaal geen reden tot zorgen. Je moet als ouder je weg vinden, en als jeugdverpleegkundige schijn ik graag bij.”

Ook vragen?
Bel voor al je vragen over opvoeden en opgroeien met 0181-23 71 00. Of kom langs op een van de CJG-locaties tijdens het inloopspreekuur voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.