Opgroeiende kinderen? De jeugdarts weet er alles van!

Anita Vroegop werkt al ruim vijftien jaar als jeugdarts. Samen met haar collega’s waakt ze over de gezondheid van kinderen van 0 tot 19 jaar in Nissewaard. Dat gaat verder dan alleen de medische gezondheid.

“Mijn collega’s en ik willen als jeugdarts makkelijk te benaderen zijn”, zegt Anita. “Als ouders vragen hebben of zich zorgen maken, kunnen ze altijd bij mij terecht. Vaak denken mensen dat jeugdartsen zich puur en alleen met de medische gezondheid van kinderen bezighouden. Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van ons werk, maar daarnaast houden we ook de psychosociale ontwikkeling goed in de gaten. Dus ook vragen over de ontwikkeling, het gedrag of bijvoorbeeld bedplassen beantwoord ik graag.”

Normaal voor deze leeftijd
Anita houdt zich een groot deel van haar werkdag bezig met controles van kinderen in groep 2. “Ik voer dan onder andere oog- en oorcontroles uit, kijk naar groei en gewicht en bespreek met ouders de ontwikkeling van het kind. Omdat ik als jeugdarts elke dag kinderen zie, weet ik heel veel over opgroeiende kinderen. Als ouders zich zorgen maken, kan ik ze vaak geruststellen: ‘het is normaal voor deze leeftijd’. Ik zie snel of er iets afwijkt en of er dus echt iets aan de hand is.” In zulke gevallen maakt de jeugdarts een tijdje later een afspraak voor een extra controle. “Of ik zorg voor een verwijzing naar een specialist. Naar een oogarts of oorarts bijvoorbeeld. En als de klachten niet medisch zijn, kan ik makkelijk terugkoppelen naar onder andere de schoolmaatschappelijk werker, het opvoedbureau of het jeugdondersteuningsteam.”

Brede blik
Ook wordt Anita zelf regelmatig gevraagd om advies. “Zo kwam laatst een vraag vanuit een school. Een kind kreeg steeds meer last van concentratieproblemen, druk gedrag en had moeite met stilzitten. Misschien ADHD? Ik heb de ouders en het kind uitgenodigd voor een gesprek. Het bleek dat het kind veel last had van allergieën en eczeem. Ze waren hiervoor al bij de huisarts geweest. Maar het eczeem was de laatste tijd echt opgevlamd. Op mijn advies zijn ze teruggegaan naar de huisarts. Een andere zalf zorgde ervoor dat de jeuk en daarmee ook de onrust van het kind een stuk minder werd. Met een brede blik naar een kind kijken, kan dus veel verschil maken. En die brede blik hebben jeugdartsen gelukkig!”

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.